Gyerekeknek szóló letölthető anyagok

Ha 18 éven aluli vagy, akkor ez az oldal neked szól.

Olyan anyagokat találsz itt, amelyekből megismerheted, hogy milyen jogaid vannak, és hogy azok hogyan érvényesülnek Magyarországon.

Kiadványaink abban is segítenek eligazodni, hogy milyen lehetőségeid vannak a jogaid érvényesítésére.A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány Gyermekjogi Követei középiskolás önkéntesek, akik azért dolgoznak, hogy a gyerekek megismerjék a jogaikat, és a felnőttek jobban figyelembe vegyék a gyerekek véleményét. Ha érdekelnek a gyerekjogok, és szeretnél a közösségi médiában is követni a gyerekjogi híreket, akkor megteheted itt: https://www.instagram.com/gyermekjogi_kovetek/

Szerinted csak akkor érdemled meg a jogaid, ha már elvégzted a kötelességeid? Ebben az összefoglalóban végre részletesebben is megismerkedhetsz a jogaiddal! 

A Gyermekjogi Követeink részvételével készült nemzetközi kiadványban megismerheted, mi számít zaklatásnak, mi történik, ha valaki bűncselekményt követ el, és mit lehet tenni visszaélés esetén. A kiadványban szereplő jelenetek ötletet adnak a gyerekeknek, kikhez fordulhatnak segítségért, és megerősítik őket, hogy lehet beszélni a szexualitásról és a rossz érzéseikről.

2020 januárjában elkészült az ENSZ ajánláscsomagja arról, mit kell tenni Magyarországnak azért, hogy a gyerekjogok jobban érvényesüljenek. Az ötévente kötelező jelentéstételi folyamatban a Gyermekjogi Bizottság megismerte a kormány, a civilek és a gyerekek véleményét is. Gyermekjogi Követeinkkel közösen indított “Te hogy látod” kampányunkban közel 5300 gyerek mondta el a véleményét az ENSZ-nek, akik gyerekeknek készült kiadványunkban most visszajelzést kaphatnak a részvételükről. 

A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány minden évben jelentést ír arról, hogy az előző évben milyen volt gyereknek lenni Magyarországon. Számított a gyerekek véleménye? Hogyan zajlott az oktatás? Mi történt a nehezebb sorsú gyerekekkel? Megvédték őket az erőszaktól? Gyermekjogi Követeink hónapokat doloznak azon, hogy kortársaiknak áttekinthető módon be tudják mutatni, az éves jelentésben foglaltakat.